Pe urmele călătorilor, exploratorilor, marilor artiști ai lumii și ai naturii.
Muzeul Hărților în parteneriat cu Belladona Art – Învățământ cultural în domeniul arte plastice, organizează programul educațional de weekend Hărțile Artei. Copiii vor desena, explorând hărțile, studiind diverse epoci și zone geografice și desigur, vor descoperi arta lumii – având nenumărate surse de inspirație pentru realizarea propriilor lucrări de artă, în ambianța încântătoare a Muzeului Hărților.
Activitatea conține o documentare compusă din imagini, hărți și text, albume de artă și atlase, informații despre subiectul studiat, esențiale în elaborarea lucrării de artă și înțelegerea elementelor ce o compun, lucrate de copii folosind tehnici grafice, mixte, creative.
Atelier de tehnici grafice (desen) pentru copii: creioane colorate, carioci, pasteluri cerate, pasteluri cretate, colaje, etc.
Tematica modulelor Hărțile Artei:

Modulul APRILIE Culorile Iepurașului de Paște
05 – 12 aprilie, 2025, 2 ședințe
Sâmbătă, ora 11 00 – 12 30
În luna aprilie, vă invităm la un modul plin de culoare inspirat de sărbătoarea Paștelui! Vom descoperi împreună universul iepurașului și al simbolurilor pascale! Vom desena un iepure dinamic, surprinzând mișcarea și expresivitatea sa. Ne jucăm cu linii și texturi, folosind creioane colorate, carioci și alte instrumente grafice. La final, fiecare copil va crea propriul iepuraș explorator, gata de a fi protagonistul unor aventuri de neuitat.
Apoi vom decora ouă de lemn cu simboluri pascale tradiționale utilizând creioanele, markere și alte materiale decorative pentru a transforma obiectele create în mici opere de artă.
(Sâmbătă) Aprilie 05 – Iepurele explorator
(Sâmbătă) Aprilie 12 – Atelier de Paște: Simboluri Pascale pe ouă de lemn

Modulul MAI Frumusețea Braziliei
24 – 31 mai 2025, 2 ședințe
Sâmbătă, ora 11 00 – 12 30
Descoperim frumusețea vibrantă a Braziliei prin intermediul artei! Aceste ateliere de creație special concepute pentru copii vă vor dezvălui minunățiile naturii braziliene, de la păsări colorate și ape misterioase, până la flori și țestoase cu aspect preistoric.
Ne vom aventura în adâncurile Amazonului, unde vom descoperi cum să desenăm delfinii jucăuși, peștii neon colorați și țestoasa Mata-Mata. Ne vom îndrepta atenția și spre flora exuberantă a Braziliei, unde vom descoperi floarea Heliconia și faimosul colibri. Toate aceste simboluri ale frumuseții și fragilității naturii vor prinde viață în lucrările copiilor!
(Sâmbătă) Mai 24 – Apele fluviului Amazon: Delfini, pești neon și țestoasa Mata – Mata
(Sâmbătă) Mai 31 – Heliconia și Colibri
Grupa de vârstă a copiilor: 7 – 11 ani.















Obiectivele programului educațional:
- Promovarea colecției Muzeului Hărților prin dezvoltarea relației cu publicul țintă (copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 10 ani) și valorificarea colecțiilor din Muzeu.
- Cunoașterea lumii prin intermediul istoriei artei și al hărților.
- Stimularea creativității copiilor printr-o varietate de tehnici de desen (se învață noțiuni de paginație, construcția formelor, perspectivă, crearea unor compoziții tematice și chiar lucrări compuse din tehnici mixte).
Beneficiile programului educațional:
- Expediții uimitoare: Exploratori curajoși, descoperiri incredibile, povești din lumea largă.
- Personalități marcante: Artiști talentați, inventatori geniali, personalități care au schimbat lumea.
- Artă și creativitate: Desen, tehnici mixte – o explozie de culori și imaginație (creioane colorate, carioci, pasteluri cerate, pasteluri cretate, colaje, etc.).
- Hărți și geografie: Cunoașterea continentelor, oceanelor, râurilor, țărilor și a comorilor ascunse ale lumii.
- Diversitate culturală: Tradiții, obiceiuri și povești din diferite culturi ale lumii.
- Cunoștințe generale: Istorie, artă, geografie, biologie – o incursiune în diverse domenii ale cunoașterii.
- Dezvoltare personală: Creativitate, limbaj, dezvoltarea simțului estetic, apreciere pentru artă și cultură.
- Autonomie și potențial: Susținerea dezvoltării individuale a fiecărui copil.
- Distracție și prietenie: Colaborare, relaxare și reducerea stresului, socializare, prietenii noi.
- Aventură în viața de zi cu zi: Pasiunea pentru explorare transpusă în realitate.
Aptitudini dezvoltate la atelierele de desen:
Motricitate fină:
- Controlul mișcărilor mâinii și a degetelor
- Coordonarea ochi-mână
- Precizia și dexteritatea
Creativitate:
- Exprimarea liberă a ideilor și sentimentelor
- Imaginația și inventivitatea
- Gândirea critică și rezolvarea problemelor
Abilități cognitive:
- Concentrarea și atenția către detalii
- Memoria vizuală și spațială
- Exprimarea percepției vizuale
- Înțelegerea perspectivelor de ansamblu
Dezvoltare personală:
- Încrederea în sine și stima de sine
- Perseverența și reziliența
- Abilități sociale și de colaborare
Detalii privind desfășurarea programului educațional:
- Program: sâmbătă, ora 11 00 – 12 30 (în timpul anului școlar)
- Atelierele sunt structurate pe module tematice. Un modul conține un număr de ateliere.
- Fiecare atelier durează 75 minute și include o parte teoretică și o parte practică în care copiii lucrează pas cu pas împreună cu profesorul, realizând lucrarea dorită. Nu sunt necesare cunoștințe prealabile de desen deoarece indicațiile sunt pentru începători iar acolo unde sunt deja cunoștințe, îndrumarea pornește de la nivelul existent.
- Copiii învață tehnici de reprezentare prin desen (cu măsurători, repere, axe de construcţie, proporţii, stabilirea formei, redarea expresiei).
- Lucrăm cu creioane colorate, carioci, pasteluri cerate, pasteluri cretate, colaje, etc. Pe următoarele suporturi: hârtie, carton colorat, etc.
- Şedinţele sunt practice, iar lucrările vor rămâne participanţilor.
- Toate materialele necesare vor fi puse la dispoziție și sunt incluse în taxa de participare.
- Atelierele se desfășoară la sediul Muzeului Hărților, str. Londra nr. 39, sector 1
- Muzeul Hărților este un muzeu mic, ce își prezintă colecția hărților în toate sălile sale, neavând sală de așteptare. Cu toate acestea, părinții pot aștepta în liniște copiii în sala de la parter (din stânga intrării, cu globul pământesc). Pentru conversații la telefon sunt rugați să răspundă în afara muzeului, pentru a nu deranja vizitatorii. Staționarea în holul de la intrare nu este permisă.
Scurtă descriere a lumii hărților:
Încă din cele mai vechi timpuri, civilizațiile antice au acordat conceperii hărților o atenție deosebită. Popoarele primitive, civilizația egipteană, greacă, chinezii și chiar eschimoșii au elaborat hărți pe pietre, oase, piei de animale, desenate apoi manual pe suport de hârtie iar dupa secolul al XV lea, chiar tipărite pentru multiplicarea exemplarelor. Gravura a reprezentat o altă formă de concepere a hărților.
Astăzi, hărțile digitale au la bază cartografierea online a globului pământesc iar accesul se face mult mai rapid prin intermediul aplicațiilor de specialitate. La baza evoluției hărților în timp însă, stă o istorie impresionantă și multe expediții, călătorii sau excursii realizate de mari artiști ai lumii, exploratori, cercetători, scriitori, navigatori și comercianți ce au pornit din pasiunea pentru domeniul pe care îl reprezentau sau dintr-o necesitate. Rezultatele acestor oameni au fost uimitoare, hărțile fiindu-le alături în toate situațiile.
Hărțile ne arată istoria, descriu locurile lumii așa cum erau în epoci diverse – din punct de vedere geografic, geopolitic și social. Putem cunoaște lumea înconjurătoare prin intermediul hărților care poartă o poveste a lor și astfel folosim rolul lor practic dar și pe cel estetic.
Unele hărți însă, cele din secolele trecute, poartă în plus și o frumusețe a lor, acestea fiind decorate într-un mod specific și unic cu elemente vegetale, structuri naturale, zoomorfe, simboluri ce așteaptă să fie descifrate și astăzi. Iată cum preocuparea pentru estetic este prezentă încă din Antichitate și a făcut parte din viața diferitelor popoare, rase omenești – prin făurirea unor instrumente ce nu s-au pierdut în timp.
Hărțile ne oferă o imagine a lumii, reflectă evoluția societății umane, progresul tehnologic sau schimbări economice. Hărțile vechi reprezintă o moștenire culturală importantă, oferindu-ne informații despre viziunea asupra lumii a diferitelor civilizații.
Hărțile au avut un rol fundamental în istoria omenirii și continuă să fie instrumente esențiale în societatea contemporană. Ele ne ajută să ne orientăm în spațiu, să explorăm lumea, să ne informăm și să luăm decizii.
Rolul hărților va continua să se dezvolte în viitor, odată cu apariția noilor tehnologii și cu creșterea nevoii de informații geografice detaliate.
Coordonator program educațional Hărțile Artei:


Informații utile:
Înscrierea copiilor se face prin achitarea taxei de participare, cu cel puțin 2 zile înainte de atelier.
Taxa de participare se achită prin transfer bancar, în contul Belladona Art.
Procedura înscrierii:
- Se trimite email la simona_zalinca@yahoo.com Precizați:
- 1. Numele programului educațional și atelierul sau modulul ales;
- 2. Includeți numele participantului, vârsta acestuia, numele părintelui, numărul de telefon și acordul foto, se vor realiza fotografii în timpul activității desfășurate, pe care dvs. le puteți accesa ulterior de pe paginile FB și Instagram Muzeul Hărților și Atelier Belladona Art ).
- 3. Atelierul Hărțile Artei este construit ca program educațional ce se adresează copiilor tipici din segmentul de vârstă menționat. Întrucât ne dorim o experiență educațională pozitivă pentru toți participanții este important să ne comunicați în cazul în care intenționați înscrierea unui copil cu cerințe educaționale speciale pentru a putea stabili în ce măsură putem prin această activitate, să răspundem nevoilor copilului dumneavoastră (nevoi educaționale, sociale, emoționale, de comunicare și fizice).
- Așteptați răspunsul de confirmare din partea noastră (care va conține acordul înscrierii în funcție de disponibilitatea locurilor rămase) și datele contului unde efectuați plata.
- După efectuarea plății trimiteți și dovada acesteia pentru eficientizarea înscrierii. Efectuarea plății se realizează imediat ce ați primit confirmarea și datele de plată. Doar efectuarea plății rezervă locul la atelier!
- Înscrierea finală s-a realizat cu trimiterea din partea noastră a facturii pentru achitarea taxei și astfel se rezervă locul la atelier. (dacă se dorește factură pentru persoană juridică vă rugăm să ne precizați în emailul inițial).
Nerespectarea pașilor de înscriere de mai sus conduce la anularea automată a înscrierii la atelier iar locul se va atribui următorului copil.
Persoană de contact înscrieri: Coordonator Hărțile Artei, prof. Simona Zalinca
Miercuri – Vineri orele 10 00 – 20 00
- Telefonic la [0769.665.213]
- Prin e-mail la [simona_zalinca@yahoo.com]
Taxa modulelor de sâmbătă:
În taxa de participare a atelierului Hărțile Artei sunt incluse:
– materialele necesare desfășurării activității,
– biletul de vizitare în Muzeu,
– micile surprize pentru copii ♥
- 1 Atelier: 110 lei/ participant
- 1 Modul (pachet complet 3 ședințe): 300 lei/ participant
- 1 Modul (pachet complet 2 ședințe): 200 lei/ participant
PROGRAMUL EDUCAȚIONAL HĂRȚILE ARTEI OFERĂ REDUCEREA TAXEI de participare pentru surori/ frați:
- 1 Modul (pachet complet 3 ateliere x 2 frați): 580 lei/ doi frați;
- 1 Modul (pachet complet 2 ateliere x 2 frați): 380 lei/ doi frați;
Înscrie-te din timp! Locurile sunt limitate până la 12 participanți și se ocupă în ordinea înscrierilor. Când locurile s-au ocupat integral, înscrierile se închid. Vă rugăm să respectați procedura de înscriere și să o inițiați doar dacă veniți cu certitudine la atelier. Când numărul rezervărilor atinge limita grupei, suntem nevoiți să refuzăm alți copii doritori.
Absențele participanților sunt asumate de către părinți, nu se fac recuperări.
Descoperă tainele hărților și creează artă! Te așteptăm cu drag la Hărțile Artei!