Hărțile Artei

Pe urmele călătorilor, exploratorilor, marilor artiști ai lumii și ai naturii

Atelier de tehnici grafice (desen) pentru copii: creioane colorate, carioci, pasteluri cerate, pasteluri cretate, colaje, etc.

Muzeul Hărților în parteneriat cu Belladona Art – Învățământ cultural în domeniul arte plastice, organizează programul educațional de weekend Hărțile Artei. Copiii vor desena, explorând hărțile, studiind diverse epoci și zone geografice și desigur, vor descoperi arta lumii – având nenumărate surse de inspirație pentru realizarea propriilor lucrări de artă, în ambianța încântătoare a Muzeului Hărților.

Grupa de vârstă a copiilor: 7 – 10 ani.

Tematica modulelor Hărțile Artei:

 Modul 1 Oameni din culturile lumii

30 martie – 20 aprilie 2024, 4 ședințe

Sâmbătă, ora 15 00 – 16 15

30 martie 2024 – Omul primitiv și arta rupestră

06 aprilie 2024 – Australienii și arta aborigenă

13 aprilie 2024 – Japonezii și stampe celebre

20 aprilie 2024 – Europenii și arta contemporană

În acest modul copiii vor afla cum se exprimă oamenii din diferite culturi prin desen și vom explora arta din diverse  colțuri ale lumii, descoperind tradiții fascinante și tehnici de desen uimitoare!

Vom călători în timp și vom descoperi arta misterioasă a omului primitiv, învățând despre picturile rupestre. Desigur, vom crea propriile noastre opere de artă inspirate de simboluri și animale preistorice.

Apoi explorăm arta vibrantă a talentaților aborigeni australieni și vom afla semnificația simbolurilor și punctelor din picturile lor, urmând să ne îndreptăm atenția către uimitoarea lume a stampelor japoneze ukiyo-e, cunoscând arta artiștilor celebri Hokusai și Hiroshige și alții.

La cel de-al patrulea atelier vom explora diversitatea artei europene din secolul XX până în prezent și vom cerceta curentele artistice: cubismul și pop-art. Lucrările copiilor de artă vor fi inspirate de artiști celebri.

Modul 2 Jurnale de călătorie și caiete

11 mai – 15 iunie 2024, 4 ședințe

Sâmbătă, ora 15 00 – 16 15

11 mai 2024 – Paul Gauguin în Tahiti

25 mai 2024 – Emil Racoviță în Antarctica

08 mai 2024 – Albrecht Durer în Țările de Jos

15 iunie 2024 – Leonardo da Vinci și manuscrisele ingenioase

În acest modul vom păși pe urmele unor exploratori și artiști celebri, descoperind poveștile fascinante din jurnalele și caietele lor de călătorie!

Vom naviga spre paradisul tropical din Tahiti, pe urmele pictorului Paul Gauguin. Vom descoperi culorile vibrante și motivele exotice din jurnalul său de călătorie și vom crea propriile noastre opere de artă inspirate de cultura tahitiană. Apoi studiem tărâmul de gheață al Antarcticii, ghidați de jurnalul exploratorului român Emil Racoviță unde vom cunoaște fauna și flora unică a continentului alb și vom crea desene inspirate de frumusețea fragilă a Antarcticii.

Al treilea atelier va fi o călătorie în timp și vom explora Țările de Jos ale secolului al XVI-lea prin ochii artistului Albrecht Durer, descoperind detaliile fascinante din jurnalul său de călătorie și vom crea propriile noastre desene inspirate de arhitectura și peisajele olandeze.

Iar în a patra întâlnire vom pătrunde în lumea genialului Leonardo da Vinci, descoperind invențiile și ideile revoluționare din manuscrisele sale. Vom crea desene inspirate de schițele și proiectele sale din domenii diverse, de la anatomie la inginerie.

Obiectivele programului educațional:

 • Promovarea colecției Muzeului Hărților prin dezvoltarea relației cu publicul țintă (copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 10 ani) și valorificarea colecțiilor din Muzeu.
 • Cunoașterea lumii prin intermediul istoriei artei și al hărților.
 • Stimularea creativității copiilor printr-o varietate de tehnici de desen (se învață noțiuni de paginație, construcția formelor, perspectivă, crearea unor compoziții tematice și chiar lucrări compuse din tehnici mixte).

Beneficiile programului educațional:

 • Expediții uimitoare: Exploratori curajoși, descoperiri incredibile, povești din lumea largă.
 • Personalități marcante: Artiști talentați, inventatori geniali, personalități care au schimbat lumea.
 • Artă și creativitate: Desen, tehnici mixte – o explozie de culori și imaginație (creioane colorate, carioci, pasteluri cerate, pasteluri cretate, colaje, etc.).
 • Hărți și geografie: Cunoașterea continentelor, oceanelor, râurilor, țărilor și a comorilor ascunse ale lumii.
 • Diversitate culturală: Tradiții, obiceiuri și povești din diferite culturi ale lumii.
 • Cunoștințe generale: Istorie, artă, geografie, biologie – o incursiune în diverse domenii ale cunoașterii.
 • Dezvoltare personală: Creativitate, limbaj, dezvoltarea simțului estetic, apreciere pentru artă și cultură.
 • Autonomie și potențial: Susținerea dezvoltării individuale a fiecărui copil.
 • Distracție și prietenie: Colaborare, relaxare și reducerea stresului, socializare, prietenii noi.
 • Aventură în viața de zi cu zi: Pasiunea pentru explorare transpusă în realitate.

Aptitudini dezvoltate la atelierele de desen:

Motricitate fină:

 • Controlul mișcărilor mâinii și a degetelor
 • Coordonarea ochi-mână
 • Precizia și dexteritatea

Creativitate:

 • Exprimarea liberă a ideilor și sentimentelor
 • Imaginația și inventivitatea
 • Gândirea critică și rezolvarea problemelor

Abilități cognitive:

 • Concentrarea și atenția către detalii
 • Memoria vizuală și spațială
 • Exprimarea percepției vizuale
 • Înțelegerea perspectivelor de ansamblu

Dezvoltare personală:

 • Încrederea în sine și stima de sine
 • Perseverența și reziliența
 • Abilități sociale și de colaborare

Detalii privind desfășurarea programului educațional:

 • Program: sâmbătă, ora 15 00 – 16 15
 • Atelierele sunt structurate pe module tematice. Un modul conține un număr de ateliere.
 • Fiecare atelier durează 75 minute și include o parte teoretică și o parte practică în care copiii lucrează pas cu pas împreună cu profesorul, realizând lucrarea dorită. Nu sunt necesare cunoștințe prealabile de desen deoarece indicațiile sunt pentru începători iar acolo unde sunt deja cunoștințe, îndrumarea pornește de la nivelul existent.
 • Copiii învață tehnici de reprezentare prin desen (cu măsurători, repere, axe de construcţie, proporţii, stabilirea formei, redarea expresiei).
 • Lucrăm cu creioane colorate, carioci, pasteluri cerate, pasteluri cretate, colaje, etc. Pe următoarele suporturi: hârtie, carton colorat, etc.
 • Şedinţele sunt practice, iar lucrările vor rămâne participanţilor.
 • Toate materialele necesare vor fi puse la dispoziție și sunt incluse în taxa de participare.
 • Atelierele se desfășoară la sediul Muzeului Hărților,  str. Londra nr. 39, sector 1

Scurtă descriere a lumii hărților:

Încă din cele mai vechi timpuri, civilizațiile antice au acordat conceperii hărților o atenție deosebită. Popoarele primitive, civilizația egipteană, greacă, chinezii și chiar eschimoșii au elaborat hărți pe pietre, oase, piei de animale, desenate apoi manual pe suport de hârtie iar dupa secolul al XV lea, chiar tipărite pentru multiplicarea exemplarelor. Gravura a reprezentat o altă formă de concepere a hărților.

Astăzi, hărțile digitale au la bază cartografierea online a globului pământesc iar accesul se face mult mai rapid prin intermediul aplicațiilor de specialitate. La baza evoluției hărților în timp însă, stă o istorie impresionantă și multe expediții, călătorii sau excursii realizate de mari artiști ai lumii, exploratori, cercetători, scriitori, navigatori și comercianți ce au pornit din pasiunea pentru domeniul pe care îl reprezentau sau dintr-o necesitate. Rezultatele acestor oameni au fost uimitoare, hărțile fiindu-le alături în toate situațiile.

Hărțile ne arată istoria, descriu locurile lumii așa cum erau în epoci diverse – din punct de vedere geografic, geopolitic și social. Putem cunoaște lumea înconjurătoare prin intermediul hărților care poartă o poveste a lor și astfel folosim rolul lor practic dar și pe cel estetic.

Unele hărți însă, cele din secolele trecute, poartă în plus și o frumusețe a lor, acestea fiind decorate într-un mod specific și unic cu elemente vegetale, structuri naturale, zoomorfe, simboluri ce așteaptă să fie descifrate și astăzi. Iată cum preocuparea pentru estetic este prezentă încă din Antichitate și a făcut parte din viața diferitelor popoare, rase omenești – prin făurirea unor instrumente ce nu s-au pierdut în timp.

Hărțile ne oferă o imagine a lumii, reflectă evoluția societății umane, progresul tehnologic sau schimbări economice. Hărțile vechi reprezintă o moștenire culturală importantă, oferindu-ne informații despre viziunea asupra lumii a diferitelor civilizații.

Hărțile au avut un rol fundamental în istoria omenirii și continuă să fie instrumente esențiale în societatea contemporană. Ele ne ajută să ne orientăm în spațiu, să explorăm lumea, să ne informăm și să luăm decizii.

Rolul hărților va continua să se dezvolte în viitor, odată cu apariția noilor tehnologii și cu creșterea nevoii de informații geografice detaliate.

 

Coordonator program educațional Hărțile Artei:

Prof. Simona Zalinca, cu o experiență de peste 15 ani în cadrul programelor non-formale, art terapie, activități extracurriculare și hobby. Este fondator Atelier Belladona Art (2015) și are specializarea în domeniul artistic și pedagogic. În prezent este implicată în proiectarea și coordonarea a numeroase programe educaționale pentru copii, organizând ateliere de creație cu tradiție atât în mediul online cât și în cel fizic.

Informații utile:

Înscrierea copiilor se face prin achitarea taxei de participare, cu cel puțin 2 zile înainte de atelier.

Taxa de participare se achită prin transfer bancar, în contul Belladona Art.

Procedura înscrierii:

 1. Se trimite email la simona_zalinca@yahoo.com (precizați numele programului educațional și atelierul sau modulul ales; includeți numele participantului, vârsta acestuia, numele părintelui, numărul de telefon și acordul foto, se vor realiza fotografii în timpul activității desfășurate, pe care dvs. le puteți accesa ulterior de pe paginile FB și Instagram Muzeul Hărților și Atelier Belladona Art ).
 2. Așteptați răspunsul de confirmare din partea noastră (care va conține acordul înscrierii în funcție de disponibilitatea locurilor rămase) și datele contului unde efectuați plata.
 3. După efectuarea plății trimiteți și dovada acesteia pentru eficientizarea înscrierii. Efectuarea plății se realizează imediat ce ați primit confirmarea și datele de plată. Doar efectuarea plății rezervă locul la atelier!
 4. Înscrierea finală s-a realizat cu trimiterea din partea noastră a facturii pentru achitarea taxei și astfel se rezervă locul la atelier. (dacă se dorește factură pentru persoană juridică vă rugăm să ne precizați în emailul inițial).

Nerespectarea pașilor de înscriere de mai sus conduce la anularea automată a înscrierii la atelier iar locul se va atribui următorului copil.

Persoană de contact înscrieri: Coordonator Hărțile Artei, prof. Simona Zalinca

Luni – Vineri orele 10 00 – 20 00

Taxa modulelor:

 • 1 atelier: 100 lei/ participant
 • 4 ateliere (pachet complet un modul): 350 lei/ participant

PROGRAMUL EDUCAȚIONAL HĂRȚILE ARTEI OFERĂ REDUCEREA TAXEI de participare pentru surori/ frați:

 • Modul (4 ateliere) – 590 lei/ doi frați;

Înscrie-te din timp! Locurile sunt limitate până la 12 participanți și se ocupă în ordinea înscrierilor. Când locurile s-au ocupat integral, înscrierile se închid. Vă rugăm să respectați procedura de înscriere și să o inițiați doar dacă veniți cu certitudine la atelier. Când numărul rezervărilor atinge limita grupei, suntem nevoiți să refuzăm alți copii doritori.

Absențele participanților sunt asumate de către părinți, nu se fac recuperări.

Descoperă tainele hărților și creează propriile tale opere de artă! Te așteptăm cu drag la Hărțile Artei!